21 Jun 2017

Anak Adalah Anugerah

                             
Dengan Nama Allah, Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihi

Anak itu amanah untuk dijaga

Alhamdulillah.Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani. Segala puji bagi Allah Tuhan yang mentadbir sekalian Alam. Anak,satu pemberian yang paling bernilai untuk pasangan yang mendambarkan kebahagian dalam melayari bahtera berkahwinan. Satu Anugerah yang tidak terhingga kepada setiap pasangan untuk menyerikan lagi segenap alam kehidupan.

Kelahiran seorang anak itu merupakan satu anugerah kepada seseorang daripada Allah swt.Anugerah yang begitu tinggi nilainya kepada hamba-hamba-Nya.Mengapa satu anugerah?Setiap anak yang lahir telah dijanjikan pemberian rezeki masing-masing daripada Allah swt.Firman Allah dalam Al-Quran:

 "Dan janganlah kamu membunuh anak-anakmu kerana takut miskin.Kamilah yang memberi rezeki kepada mereka dan kepadamu.Membunuh mereka itu sungguh suatu dosa yang besar."[Surah al-israa' 17:31]

Jadi anugerah pemberian rezeki telah dijanjikan setiap anak yang dilahirkan di atas muka bumi ini.Bahkan setiap anak yang dilahirkan dibahagi bahagian rezeki mereka masing-masing sejak berusia 4 bulan dalam kandungan ibu. Sabda Nabi Muhammad saw:

 "Sungguh, dikumpulkan penciptaan kalian dalam perut ibumu selama 40 hari.Kemudian dalam waktu yang sama menjadi segumpal darah.Kemudian dalam waktu yang sama menjadi sekerat daging.Kemudian diutuskan malaikat untuk meniupkan roh kepadanya dan juga diperintahkan dengan empat hal;untuk menulis rezekinya, ajalnya, amalnya,dan termasuk orang yang sengsara atau bahagia."[HR Bukhari dan Muslim]

Anak adalah pinjaman daripada Allah swt.Jadi ianya merupakan salah satu amanah yang dipegang oleh ibu bapa sebelum kembali kepada penciptanya.Ibu bapa perlulah mendidik,menyayangi anak-anak dengan penuh perhatian.Bekalan ilmu agama perlulah diterapkan untuk menjadikan 'amanah' ini dapat mengenal penciptanya.Mengikuti segala perkara yang disuruh dan meninggalkan setiap perbuatan buruk yang ditegah oleh Allah swt.Sabda Rasulullah saw:

"Setiap anak yang dilahirkan adalah dalam keadaan fitrah (suci yakni muslim).Kedua-dua orang tualah yang menjadikan dia yahudi, Nasrani atau pun majusi" [Bukhari]

19 Jun 2017

Hilangnya Rabitah Cinta Rabbi,..

Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang

Duhai diriku,
renungkanlah apa yang suara hati ini mahu luahkan..

Sedarkah betapa ALLAH menyayangi diri ini?
Pernahkah terfikir betapa kasihnya ALLAH kepada diri ini?

Andai hati benar-benar mencintai ALLAH,

Qiam kah aku kerap di sepertiga malam?
Dhuha kah aku pada setiap pagi?
Adakah aku mentadabbur 'surat' cinta-NYA pada setiap hari?
Basahkah lidahku dengan kalimah-kalimah zikir setiap detik waktu?
Insafkah aku pada dosa-dosa dahulu dan kini?
Sudah lupakah nikmat-nikmat ALLAH yang tidak terhitung banyaknya selama ini?
ASTAGHFIRULLAH!

Wahai diriku yang dengan izin-NYA sungguh-sungguh berada dalam jagaan dan pemeliharaan ALLAH,

wahai diri,.!! 

BUKAKANLAH PINTU HATIMU ITU! IZINKANLAH NURULLAH MENERANGI SEGENAP RUANG QALBU ITU! KEMBALIKAN SEMULA SINAR DALAM JIWAMU ITU MENJADI BENAR-BENAR 'CAHAYA DI ATAS CAHAYA' YANG SELAMA INI KAU IMPIKAN. DI MANAKAH PERGINYA GELARAN MUJAHIDAH SUFI HARAKI YANG TELAH PERNAH KAU PERTAHANKAN SUATU KETIKA DAHULU?! AYUH! BUKTIKAN KEMAMPUANMU YANG BISA MENCIPTA GELOMBANG SEJARAH LUAR BIASA! DEMI AN-NAFS YANG MASIH BERADA DALAM GENGGAMAN TUHAN, BANGKITLAH!!!"