03 Januari 2010

Menghayati Wasiat As-Syahid Dr Abdullah Azzam

Mari kita menghayati wasiat As-Syahid Dr Abdullah Azzam buat tatapan kita. Kita kembalikan semula semangat roh jihad yang semakin terpadam di dalam dada ummat Islam, sungguh bernilai sekali pada ummat Islam hari ini. As-Syahid menyeru:

"Wahai kaum MUSLIMIN,"Kehidupan kalian adalah jihad, kemulian kalian juga terhasil dari jihad dan kewujudan kalian di atas muka bumi ini terikat dengan ikatan yang berpanjangan dengan jihad.

"Wahai para PENDAKWAH,"Tiada harga kalian berpanas di bawah cahaya matahari melainkan jika kalian menyandang senjata bagi menghadapi golongan toghut yang melampau, orang-orang kafir dan orang-orang yang zalim yang semakin bermaharajalela. Sesungguhnya mereka menyangka bahawa agama Allah ini akan tertegak tanpa jihad, tanpa peperangan, tanpa darah dan air mata.

maka mereka yang ragu-ragu itu sebenarnya tidak memahami tabiat agama ini.Sesungguhnya kehebatan para dai'e (pendakwah), kekuatan dan keberkesanan dakwah dan kemulian umat Islam tidak akan wujud melainkan dengan melaksanakan jihad pada jalan Allah.Kejarlah kematian kerana ia akan memberikan kehidupan (yang hakiki). Hindarilah diri dari merasa hebat dengan jumlah kitab yang telah dibaca.

Janganlah merasa megah dan mencukupi dengan sembahyang-sembahyang sunnat yang kalian telah biasakan itu. Janganlah kalian membiarkan kerja-kerja yang remeh menguasai kalian sedangkan di sana ada tugas yang lebih besar dan lebih sukar.

"Wahai para ULAMA', Majulah kalian untuk memimpin generasi ini yang amat dahagakan untuk kembali kepada Tuhannya. Jangan kalian terbelenggu atau cenderung kepada dunia. Jauhilah janji manis pemberian dan sogokan serta hidangan toghut (pemerintah) kerana sesungguhnya hidangan dan sogokan tersebut akan menggelapkan hati dan mematikan fikiran serta menjadi benteng yang mengahalang hubungan kalian dengan masyarakat.

"Wahai kaum MUSLIMAT, Jauhilah kemewahan dunia kerana ia adalah musuh kepada jihad. Ia juga pembinasa diri manusia. Oleh itu janganlah menunjukkan sesuatu yang berlebihan. Cukuplah sekadar keperluan sahaja.Didik dan latihlah anak-anak kalian dengan kegagahan dan kejantanan serta kepahlawanan dan jihad. Jadikanlah rumah-rumah kalian sebagai kandang-kandang singa dan bukannya reban ayam yangmenunggu gemuk untuk disembelih oleh toghut. Tanamkan ke dalam jiwa anak-anak kalian kecintaan kepada jihad, keinginan kepada medan perang dan lapangan yang penuh dengan keributan perang.Hiduplah kalian dengan tidak melupakan penderitaan yang ditanggung oleh umat Islam. Cubalah sedaya upaya menjadikan sehari dalam seminggu, sekurang-kurangnya, hidup bagaikan mujahidin dengan hanya memakan sekeping roti kering tanpa lauk dan meminum secawan teh tanpa gula.

"Wahai PEMUDA, Biasakanlah kalian dengan nyanyian dan alunan letupan peluru dan dentuman senjata-senjata berat serta gegap gempita jet-jet pejuang dankereta-kereta kebal. Jauhilah nyanyian-nyanyian yang lembut dan muzik-muzik yang mengasyikkan dengan hamparan permaidani merah.

"Wahai ISTERIKU, Lazimilah sifat zuhud, nescaya engkau akan dikasihi Allah dan berzuhudlah terhadap apa yang ada pada manusia (jangan meminta-minta) nescaya engkau akan dikasihi manusia. Ketahuilah bahawa Al-Quran adalah bekalan yang paling berharga serta panduan sepanjang hayat. Seterusnya beribadah pada waktu malam (qiamullail) dan berpuasa serta beristighfar dan bertaubat diwaktu dinihari akan mendatangkan kejernihan pada hati dan kemanisan serta hubungan yang baik dalam beribadah.Ianya juga dapat menghilangkan kecintaan kepada dunia. Adapun menjauhkan diri dari menunjuk-nunjuk dan menjauhkan diri dari golongan yang cintakan dunia, akan mendatangkan ketenangan kepada hati. Akhir sekali, aku sangat-sangat berharap agar Allah menemukan kita di Syurga Firdaus seperti mana Dia menemukan kita di dunia ini.

"Adapun kalian ANAK-ANAKKU,"Sesunguhnya kalian tidak pernah bermesra dengan kumelainkan hanya sebentar sahaja. Terlalu sedikit tarbiyyah yang sempat kuberikan pada kalian. Ya, aku terlalu sibuk dengan urusan jihad daripada tinggal bersama-sama kalian, Namun apa yang dapat aku lakukan, Bagaimana aku hendak berseronok bersama kalian sedangkan penderitaan umat Islam amat menyiksakan hingga menyebabkan seseorang ibu melupakan anak yang disusuinya. Kedahsyatan yang menimpa dan menyakiti umat Islam telah mengubankan rambut dikepala kanak-kanak (telah lama berlaku).

Demi Allah aku tidak sanggup berperak dan berkurung di dalam sangkar bersama-sama kalian seperti ayam bersama dengan anak-anaknya. Aku tidak mampu hidup dengan menyejukkan diri sedangkan kepanasan api dugaan membakar hati-hati umat Islam. Aku tidak rela tinggal bersama-sama kalian sepanjang masa sedangkan realiti umat Islam kini telah mengoyak-rabak jiwa setiap mereka yang mempunyai hati dan akal yang waras.

Benar-benar tidak bermaruah jika aku tinggal bersama-sama kalian dengan limpahan kenikmatan diangkat satu hidangan dan dituruti pula dengan hidangan yang lain (sedangkan umat Islam menderita setiap hari). Dengan ini juga aku berwasiat kepada kalian supaya berpegang teguh dengan aqidah salafus salih (Ahli Sunnah Wal Jamaah) dan jangan kalian menuruti hawa nafsu. Aku juga berpesan dan berwasiat pada kalian supaya sentiasa membaca Al-Quran, menjaga lidah (kata-kata), qiamullail (beribadah di waktu malam), berpuasa sunat, berkawan baik dan sama-sama bekerja dalam gerakan Islam. Namun begitu ketahuilah bahawa pemimpin gerakan Islam tiada hak menghalang daripada kalian berjihad atau memujuk kalian untuk terus berdakwah yang tidak bercirikan kejantanan dan tiada hubungan dengan jihad"

Ya Rabbi..!!! Pertemukanlah aku dengannya.......


DENGAN NAMA ALLAH YANG MAHA PEMURAH LAGI MAHA MENGASIHANI...

Salam mujahadah dan salam istiqamah buat mujahid dan mujahidah pencinta Ilahi...
ku doakan moga kalian sentiasa ditetapkan iman agar teguh dalam perjuangan ini...perjuangan kita dalam mencari cinta ILAHI..InsyaALLAH...
Sejak Akhir-akhir ini..sering sahaja air mata ini mengalir..
Subhanallah...Maha Suci Allah...sesungguhnya hambaMU ini terasa sungguh hina...kadangkala terasa ada masanya aku telah menjadi khalifatul jundullah yang tersungkuh dan rebah dalam perjuangan ini...Hati ini merintih sendiri merenung kekhilafan diri...Ampunkan aku YA ALLAH...Maafkan hambamu yang hina ini YA ALLAH...
Hari-hariku berlalu tanpa sebarang erti..masa terbuang dengan sia-sia, mudah mengalah dengan hawa nafsu yang menguasai diri, pakaian seorang pelajar agama yang disarungkan oleh guru-guruku suatu ketika dahulu entah kemana...hidup tanpa keruan dan tanpa tujuan. Ya Allah..!! apakah nasibku dikemudian hari...??
kucuba mencari titik permulaan atas semua ini..mengapakah semua ini terjadi keatas ku? apakah kesilapan besar yang telah kulakuka sehingga manusia disekeliling mencemuh dan menghinaku dengan sebegini rupa..!! kumerintih padamu ya rabbi..ampunkanlah segala dosa dan kesalahanku.. ku akui, aku manusia yang amat-amat hina disisimu ya Allah....!!!!
YA ALLAH..bantulah hambaMU ini...dekatkan aku dengan hamba-hambaMU yang sangat mencintai dan selalu merindukanMU... YA Rahman..Ya Rahim... ku bertekad..aku nekad..selagi masih ada usia dan hayat dikandung badan...akanku gunakan demi ISLAM..ya ALLAH..Bantulah hambaMU ini...jadikan aku hamba yang mencintaiMU...moga akan bertambah-tambah kecintaan dan kerinduan ini buatMU....