30 Disember 2010

perjalanan dan persinggahan...

Bismillahirrahmanirroheem..

Segala puja puji buat Khaliqul 'alam yg Maha Baik, pemilik cinta di atas segala cinta,segala-galanya buat hamba. Assolatu wassalam 'ala Rahmatan lil'alameen, Rasulullah s.a.w...Selawat dan salam kerinduan buat baginda yg berjuang habis-habisan demi memastikan generasi ummah mengenali siapa sebenarnya Pencipta dan memperkenalkan syari'atNYA yg suci.

Berdiam sebentar di rimba persembunyian. Menyelusuri perjalanan hati dan jiwa. Buat mereka yang sudi menziarahi blog ini, terima kasih yang tidak terhingga diucapkan. tanpa jasad dan usaha, apalah daya seorang hamba untuk menitipkan sesuatu disini....
Usah diharapkan ilmu yg ingin mendidik disini kerana kupasan budak yg sering tersasar ini mencacatkan ilmu mutlak..

Usah dicari permata hikmah di sini kerana MAZMUMAH masih menguasai diri dan hati
Usah diharap canaian minda yg tepat di sini, kerana khianat hati sering mencalar taat.
Usah dicita pengisian bermakna, kerana hubungan hamba ini tidak terjaga sebaiknya, rapuh komitmennya dgn Tuhan, juga dengan yg mulia khatimah segala anbiya' Rasulullah s.a.w., juga dengan si dia, lentera timur di akhir zaman.

Saya hanya berkongsi apa yang ada di salah satu wadah yg tersedia. Cuba mencari saham untuk akhirat. Cuba mencari keselamatan. Bukan kerana syurga, tp keampunan dan redha. Bukan kerana neraka, tapi takutkan murkanya. Namun, semakin dalam perjalanan, hanya sesalan ditemui. Ia hanya membawa kerosakan. Mengetuk huruf demi huruf, hanya menambah ingkar.

Nyata setiap perjalanan perlu pimpinan. Zahir dan batin perlu disuluh agar lariannya tak tersasar. Tapi, mencari mursyid ibarat mencari belerang merah. Meniti sang pendeta hati bukan mudah. Sukar dan payah. Ada yang bertanya mengapa penjelasan tanpa spesifikasi. Perubahan terjadi kerana pimpinan. Bukan mudah menjelaskan tanpa pelayaran. Beruntung bagi yang telah bersamanya.

Usah menolak kebenaran yg kini menunjuk bukti. Mengharapkan cinta, rindu dan takut yang solid sangat menekan diri. Menyubur rasa kehambaan dan berTuhankan Allah, bukan mudah tanpa murobbi. Masih tak mampu mengusir dunia dalam pengharapan sinar. Serius yang kadang kala jauh, kadang dekat menjerat hati. Ada pengkhianatan dalam ketaatan yang diberi. Menuntut ikhlas bagai siatan duri dari daging. Kiri dan kanan mengasak keyakinan. Depan dan belakang melapah kekuatan. Memandang diri di cermin hati mengundang benci dan mati. Tepat. Benci dan mati. Bagaimana ingin mengharap daulah sedangkan untuk menjadi komuniti sahaja tidak layak?

Ku persembahkan ketaatan demiMU. Walau cacat serba serbi, walau zahir dirantai tirani. Walau batin dijerat duniawi. Walau nafsu sering menawan diri. Walau bisikan mengajak pergi. Kerana hati masih mengharap dan terus mengharap pemimpin hati. Menyerah untuk dipimpin kerana sedar bukan mudah memenuhi janji yang telah terpateri di hari terciptanya diri.

Usah dinafi sebuah kebenaran yg kini merubah watak alam.
Siratan bicara cuma buat diri Hilang wujudku, nyatalah wujudMU.
Umumnya menutup rahsia. Sedetik disingkap bagi pencari makna.
Hamba hina yang mengharap kebangkitan Islam kali keduahttp://external.ak.fbcdn.net/safe_image.php?d=08c788c191e82a8282c1abac6d2b1b3c&url=https%3A%2F%2Fblogger.googleusercontent.com%2Ftracker%2F7190195974455614473-4884588926853506222%3Fl%3Dpersinggahanterakhir.blogspot.com

Tiada ulasan: