01 Januari 2010

SALAM TAHUN BARU 2010....

Selamat tahun baru 2010 buat teman-teman persinggahan yang sudi melayari bolg ini..semoga azam tahun baru kali ini lebih tinggi dan kita cuba sama-sama berusaha untuk merialisasikannya.
salam tahun baru dari persinggahan...semoga diri dan hidup kalian dirahmati olehnya..Amin,.!!


31 Disember 2009

SELAMAT PENGANTIN BARU BUAT ABANG & KAK MAS...

Assalamualaikum..
tanggal 27hb 12 2009 baru-baru ni, abangku Mohd Fuad selamat diijab kabulkan..bersama pasangannya Siti Normasita (kak Mas). bermula dirumah pengantin perempuan pada 26hb 12 2009 .disusuli pula 27hb di rumah pengantin lelaki..doa dariku semoga Allah merahmati kehidupan yang baru kalian berdua dirikan..

“Alhamdulillah, Tahniah dan mabruk... "Baarakallahu lakuma wabaraka 'alaiykuma wa jama'a baiynakuma fii khoir."

"Mudah-mudahan Allah memberimu keberkahan, Mudah-mudahan Allah mencurahkan keberkahan atasmu dan mudah-mudahan Dia mempersatukan kamu berdua dalam kebaikan." (Do'a berdasarkan hadith sahih riwayat Ahmad, Tirmidzi, Darimi, Hakim, Ibnu Majah dan Baihaqi)

"Semoga Allah menghimpunkan yang terserak dari keduanya memberkati mereka berdua kiranya Allah meningkatkan darjat keturunan mereka menjadi pembuka rahmat, sumber ilmu dan hikmah serta pemberi rasa aman bagi umat" (Doa Nabi Muhammad SAW pada hari pernihakan Puterinya Fatimah Az-Zahra denganAli bin Abi talib)”

"Ya Allah...Bekalkan mereka dengan kasih-sayang sejati, perasaan belas kasihan yang hakiki, tekad usaha yang tidak mengenal penat, tawakkal kepadaMu yang tidak mengenal pasrah, Kesetiaan antara satu sama lain yang tidak mengenal sangsi, Ketaatan pada orang tua mereka yang tidak mengenal derhaka dan yang terpenting, keimanan padaMu yang tidak mengenal ingkar Semoga akan terus melengkapkan iman mereka melalui perkahwinan mereka."
"Kurniakan kepada mereka sifat saling kukuh-mengukuh Seperti berlakunya antara Rasulullah s.a.w dengan Khadijah Kerana sesungguhnya mereka akan melalui perjalanan yang tidak lekang dari diuji."
"Kurniakan kepada si isteri kesetiaan kepada suaminya. Sebagaimana kesetiaan Zainab binti Muhammad s.a.w. Pengabdian kepada Allah S.W.T. Sebagaimana pengabdiaan Rabiah Al-Adawiyyah. Dan iltizam untuk menjadi isteri serta ibu yang solehah. Sebagaimana yang ada pada Sumayyah binti Khubbath."
"Kurniakan jua pada si suami. Kebijaksanaan membimbing isterinya ke ambang syurga. Dan semoga sabar dengan apa pun yang menduganya. Sebagaimana Nabi Allah Ayyub bersabar dengan ujian. terhadap imannya, kesihatannya dan keluarganya."
BUAT ABANG..,
*semoga menjadi suami yang baik kepada isteri, anak-anak dan keluarga..
*tunjukkanlah akhlak yang baik dan sempurna dalam menjalani amanah ini..
*sabar dengan dugaan dan cabaran dalam menempuh hidup berumahtangga..
dan akhir sekali...
*Doakan adik yang sorang ni cepat dapat jodoh ye..hehehe...
Kerumah Pengantin lelaki...

Kerumah Pengantin perempuan...

Hantaran dari pihak lelaki..

Antara hantaran pihak lelaki...Barangan HPA...
siapa support ni..??
hm..hm..hehehe..

30 Disember 2009

Bila Berkata Tentang Cinta...

Bila berkata tentang cinta, mengubah duri jadi mawar, mengubah cuka jadi anggur, mengubah malang jadi untung, mengubah sedih jadi riang, mengubah sakit jadi sihat,mengubah bakhil jadi dermawan, mengubah belukar jadi taman, mengubah penjara jadi istana, mengubah amarah jadi ramah, mengubah musibah menjadi muhibbah..

Tapi, itu cinta manusia… Bukan cinta hakiki.. bila sayang kata cantik, bila benci dimaki maki.. Alangkah untung dipeluk erat cinta abadi… Udara pagi menghentakkan diri... Saat jiwa terasing dari dunia nyata...Tersedar lamunan dimanakah jiwa ini... Sudah kembalikah ke jasadnya atau masih di atas sana... Sudah tiba merasakan udara hangat di hati...

Saat cintaNYA merasuki jiwa... Bergegasnya wudhuk untuk sucikan hati dan jasad... Dalam keheningan malam ditadahkan tangan ke langit... Sujud sembah seorang pencinta merindukan belaian kasih sayang Sang Pemberi cinta... Dalam tadahan tangannya itu dibanjiri air mata suci...Diiringi bisikan rindu bergemuruh... Dialiri hati menangis betapa hebat cinta kepada Dia dan Yang telah dicinta...

Semoga dipertemukan dalam tali kesucian... Benang keredhaan... Jiwa keikhlasan...Dalam kehidupan kelak... BersamaNYA.. Amin ya robbal alamin..

Kisah SUMAYYAH..

Sumayyah ialah ibu Ammar b Yasir, yang merupakan gambaran cemerlang wanita yg pertama sekali mati syahid dlm Islam. Sumayyah merupakan isteri Yasir. Dengan keimanan yg kuat dan keberanian yg tersimpan di relung hatinya yg dalam ia sanggup menentang Abu Jahal yg terkenal bengis dan kejam.

Sumayyah bersama suami dan anaknya Ammar dijemur di tgh padang pasir yg sangat panas. Kaki dan tangan mereka diikat sehingga tidak bergerak dan melawan. Mereka diseksa dengan kejam agar mengikuti keinginan Abu Jahal. Namun mereka tdk terdengar sepatah katapun dari mulut Yasir atau puteranya, Ammar selain drpd rintihan yang penuh kesakitan, justeru itu mereka meneruskan penyeksaan terhadap keluarga yg beriman ini agar menyatakan murtad dr agama Islam.

Sumayyah tdk merintih kesakitan tetapi menentang dengan terus terang serta menyatakan bahwa beliau tetap berpegang teguh kepada keimanannya, walaupun harus ditebus dengan harga yg mahal kerana mereka telah mendengar sabda Rasulullah s.a.w ketika baginda melewati tempat mereka diseksa yang bermaksud; “Bersabarlah wahai keluarga Yasir kerana tempat yg dijanjikan untuk kamu adalah syurga.”(Subhanallah…)

Segala seksaan terasa ringan kerana semuanya akan berakhir dengan kenikmatan syurga. Biar apapun seksaan yang menimpa Sumayyah namun ia tetap dengan pendirian dan keimanan yang kukuh dalam jiwanya. Abu Jahal yg sombong dan bengis merasa terhina kerana dicabar oleh seorg wanita yg lemah. Penyeksaan yg dilakukan hanya menambah ketaqwaan Sumayyah dan menambah keberaniannya. Akhirnya Sumayyah di bunuh dgn penyeksaan yg menyedihkan.

Riwayat Sumayyah dicatat dlm lembaran sejarah dengan tinta emas krn beliau wanita yang pertama mati syahid dlm Islam sbg motivasi jihad terhadap generasi yg berikutnya. Namanya abadi hingga kini utk dikenang sbg pejuang yg sanggup dan berani melawan kekejaman dan kekerasan. Ibnu Hajar berkata dalam kitabnya Al-Ishabah; “Sumayyah bt Hubbath bekas hamba sahaya Huzaifah b al-Mughirah b Makhzum. Beliau adalah ibu Ammar b Yasir org yg masuk Islam pd hari ke-7. Sumayyah diseksa Abu Jahal dan ditusuk tombak pd kemaluannya hingga meninggal dunia. Ia adalah wanita yg pertama sekali mati syahid dalam Islam.

Yasir dinikahkan oleh Huzaifah dgn Sumayyah kemudian mendapat sorg anak yg diberi nama Ammar setelah dimerdekakan. Yasir, Ammar dan Sumayyah termasuk angkatan pertama yg memeluk Islam.”

Sumayyah menjadi lambang dalam menegakkan agama Allah. Dia termasuk 7 orang yg pertama sekali menunjukkan keIslamannya di Mekah. Mereka adalah Rasulullah, Abu Bakar, Bilal, Khabbab, Shuhaib, Ammar dan Sumayyah. Rasulullah dan Abu Bakar dihalangi oleh kaumnya sedangkan yg lain dipakaikan baju besi dan dipanaskan pd sinar matahari yg terik. Melihat Sumayyah, maka Abu Jahal mendekatinya dan menusuknya dengan tombak hingga meninggal dunia. Ammar hidup hingga menyaksikan terbunuhnya org yg membunuh ibunya

Begitu agungnya nilai perjuangan seorg wanita. Bila kita renungkan ternyata org yg pertama sekali memeluk Islam dan menyatakan kebenaran yg dibawa Rasulullah ialah Khadijah dan org yg pertama sekali syahid dalam Islam ialah wanita yg bernama Sumayyah...Allahuakbar!