31 Ogos 2009

KEMANA ARAHNYA...KITA FIKIR-FIKIRKAN BERSAMA..

"Ingatlah,
dalam kita berlari mencari rdha Ilahi
tidaklah kita dihiasi dan direnjis dengan wangian haruman kasturi
tetapi ditaburi oleh onak dan ranjau yang tak terperi.
Hidup ini indah jika segalanya kerana Allah."

ketika diri diselubungi kesepian dan kedukan, tiba-tiba sampai sms daripada seseorang yg tidak dikenali. ntah siapa, kerana no ID penghantar tidak disimpan dalam memori telefon.
Merenung jauh makna disebalik ayat-ayat yang dihantar, diri trasa begitu hina lagi lemah kerana terlalu mengikut nafsu yang sememangnya tidak mahu diri ini terus mencari keredhaan Ilahi.
dalam seminggu ini, diri terasa begitu lemah dek kerja-kerja yang melambak dimeja. sudah beberapa kali tidak dapat menghadiri usrah membuatkan diri ini terus semakin lemah. Tambahan pelbagai dugaan silih menimpa diri. Namun dianggap semua itu satu tarbiah dariNya.

Teringat kata-kata seorang murobbi ketika ku berbual dalam satu perjalanan, " Ana dulu waktu student, masa nak mula buat gerakan ********** ana buat dua orang ja. bukan sebab ana ni hebat, tapi takda yang minat dan sanggup". Kata-kata ini sering membakar semangat dalam diri ini supaya terus untuk berada pada laluan yagn penuh berduri ini.
Teringat pula kata-kata Ustaz ketika ku tanya perihal mimpi-mimpiku selama ini yang membuatkan diri terasa begitu takut. Walaupun mimpi itu mainan tidur, tapi ada kalanya ia sebagai petanda atau teguran atau khabar berita atau hiburan bagi sesetengah insan, namun terkadang bila direnung kembali, rasanya jalan yang sedang dilalui seperti yang terlihat dimimpi.
"Ana rasa aenta perlu bersedia dengan dugaan, cabaran yang akan datang satu hari nanti. Dilihat kisah-kisah pejuang agama terdahulu atau yang masih hidup, jalan dakwah penuh dengan duri. Oleh itu memerlukan pengorbanan yang tinggi. Enta perlu cari teman hidup yang memahami tugas pendakwah. Makan tidur enta tak akan menentu, tapi yakinlah bahawa sesiapa yang tolong agama Allah, Allah akan bantu dia" Jawapan Ustaz yang selalu memberi semangat untuk diri terus tetap dalam perjuangan.

Teringat pengalaman berada di sekolah menengah, 4 tahun masa diambil untuk berjaya merubah seorang 'junior' dari kegelapan ke cahaya yang lebih indah. Namun kerana diri terpaksa ke selatan tanah air menyebabkan ukhwah dan perhubungan kami semakin jauh, tarbiah tidak dapat dilakukn secara konsisten. Mereka yang awalnya telah mula istiiqomah dengan usrah dan sedang membina bi'ah Islamiah disana, mulai lemah dan tidak lagi berusaha membina biah tersebut.

Sama keadaan seperti sekarang. Mereka yang berada di Sekolah menengah 'terebut' berusaha untuk bina kembali kegemilangan usrah dan menjemputku selalu ke sana. Tapi dek kerenah birokrasi dan mungkin hati-hati pihak pengurusan yang kotor, tidak suka pada sesuatu parti dan takut pemikiran pelajar-pelajar disulam dengan politik, maka aktiviti-aktiviti usrah, muhadhoroh juga tidak dibenarkan. apatah lagi Usrah Naqaba' yang sering menjemput senior sebagai naqib terus dihalang.
Yang menghairankan, sekolah-sekolah lain boleh pulak menjemput insan kerdil ini memberi bantuan untuk program-program dakwah dan pembentukan pelajar di sekolah mereka, tapi sekolah sendiri menghalang. Rasanya bukanku seorang malah sesiapa sahaja tentu pernah merasai seumpama dengannya, turut dilarang memasuki kawasan sekolah. Ini berita yang ku dapat.

Apa gunanya alumni ditubuhkan? Bila ditanya mengapa bekas-bekas pelajar yang ingin menggerakkan usrah ini dilarang, bermacam-macam alasan dikeluarkan. "Nak buat program walaupun usrah perlu ada guru penasihat atau guru yang 'incharge' pada waktu tersebut". Hmm. Kalau difikir, setakat usrah yang membincangkan aktiviti tarbiah ini perlukan 'ditunggu' oleh guru sekolah tu? Guru -guru ni pon ada suami dan anak-anak. kesian la kat suami tu. ISTERI YANG TAK BOLEH BERKHIDMAT PADA SUAMI SAJA YANG SETIAP MINGGU BOLEH BERJAGA DI SEKOLAH MENUNGGU AKTIVITI QIAM DAN SEBAGAINYA!!!.

Erm!!! Apa pon, biarkan hati ni khusnu zhon pada setiap perkara yang berlaku. Bukan nak salahkan sesiapa, cuma mungkin boleh membuka minda pembaca yang bakal dan sedang menjadi guru. Apa guna kita bangunkan bangunan bertingkat-tingkat tapi rohani pelajar tidak disuburkan. akhirnya lahirlah remaja-remaja yang cerdik dalam peperiksaan, tapi BODOH dan TIDAK TAHU bahawa mereka ada TUHAN.

Wah!!! terjaga dari lamunan. Perlu siapkan tugasan pulak. sehingga bertemu lagi...

Tiada ulasan: